La ruta
Arribar a les Aran Islands no és una tasca senzilla ja que hi ha diversos trajectes i transbords que s'han de realitzar. Per començar, s'ha d'arribar a la ciutat de Galway i, d'allí, hi ha dues empreses que ofereixen el combinat d'autobús i vaixell per arribar a les Aran Islands. Les illes es comuniquen entre elles amb un horari limitat de trajectes diaris, amb els quals els habitants visiten els seus familiars que resideixen a altres illes.
Dia 1: Arribant a Irlanda (BCN- Galway)
El primer dia de l'aventura comença ben aviat, de Lleida a Barcelona, per poder agafar l'avió fins a Dublin. Des de la capital irlandesa hi ha un autobús regular que en 3h et deixa a la ciutat de Galway, la tercera més poblada d'Irlanda que està situada a la costa oest, de manera que és el punt d'accés a alguns dels paratges més verges d'aquesta illa.
Dia 2: Descobrint Galway
Galway és una ciutat vibrant i amb un celebrat ambient als carrers i pubs. Per exemple, s'hi troba The King's Head, un dels pubs més antics del món. Amb carrers empedrats i cases de mil colors, no hi ha cantonada on no hi hagi un músic de carrer o un dançaire tradicional.
Vaig tenir la sort de topar amb el mercat del cap de setmana, que oferia una variada selecció d'aliments orgànics i biològics, així com també artesania local.
Dia 3: Primera impressió d'Inis Oírr
Tenia sentit començar aquesta aventura per l'illa més petita de l'arxipèlag. Tot i que té menys de 300 habitants, no et sents sol en cap moment ja que la seva amabilitat traspassa qualsevol frontera. Qualseovl persona que et creuaves pels seus camins, ja anés amb cotxe o caminant, es prenia la molèstia d'aixecar la mà per saludar-te i desitjar-te un bon dia.
Una de les facilitats de l'illa és que es pot fàcilment a peu (fa tan sols 2x3 km), de manera que no hi ha excusa per no arribar als racons més amagats de les seves platges o camps delimitats amb parets de pedra.
Dia 4: La pluja com a companya de passeig
Des d'un bon inici els habitants t'expliquen quina és la utilitat dels murs de pedra seca que recorren l'illa: t'ajuden a refugiar-te de la pluja (lleugerament, en la meva opinió). A Inis Oírr hi ha des de vaixells que van naufragar i que la marea ha portat fins a la costa, monuments funeraris del 1.500 dC fins un far encara en ús a dia d'avui.
Dia 5: La calma arriba a Inis Meáin
Inis Meáin és l'illa mitjana de les Aran Islands, la més despoblada (menys de 200 habitants i anualment perd habitants pel que em van explicar) i la menys visitada de les 3 illes; però no per això és la que compta amb menys encant. Precisament trobar-se en un paratge verge amb tan poca companyia és un luxe que va enamorar escriptors irlandesos famosos que freqüentaven l'illa cercant calma, tranquil·litat i inspiració.
Dia 6: Els camins no sempre duen a Roma
A través d'una gran xarxa de camins de pedra és possible recórrer l'illa i descobrir els seus racons més amagats. Això sí, no tots els camins tenen un final clar i és relativament senzill perdre's enmig de l'illa més rural. És a Inis Meáin on descobreixo què és un Dún (i, a més, és del segle 1 dC). En cèltic Dún significa zona fortificada o ciutadella i també zona elevada, de manera que els dúns que es conserven són habitualment recintes de pedra enmurallats que es troben en turons.
A l'únic pub de l'illa on pots prendre una cervesa i menjar alguna cosa tots els habitants se m'acosten per preguntar-me què m'ha dut fins allà i quants dies tindran el plaer de comptar amb la meva companyia. També volen saber d'on vinc i què m'ha portat fins a Inis Meáin.
Dia 7: Retrobar el turisme 'massiu' a Inis Mor
Última parada: Inis Mor. Es tracta de l'illa de major extensió i la que reuneix més volum d'habitants (800). A l'estiu desenes de vaixells ofreixen tours per visitar els Cliffs of Moher amb parada en aquesta illa. Per això, està molt més preparada per rebre visitants i són nombrosos els comerços dedicats a la venda de souvenirs i lloguer de bicicletes.
De fet, la sensació de pau i tranquil·litat que fins aleshores m'havien acompanyat a les Aran Islands s'esvaeixen en arribar a Inis Mor. No obstant, l'illa té molts atractius turístics i totes les facilitats per descobrir-la amb comoditat.
Dia 8: Inis Mor sobre rodes
La millor forma de visitar Inis Mor és llogant una bicicleta i pedalant als racons més inòspits de l'illa (alguns fins i tot poc transitables). És l'illa amb més atractius naturals (platges, colònia de lleons marins), forts (Dun Aonghosa, Dun Duchathair, Dun Eochla) i uns penya-segats que deixen sense alè.
A més, també és l'illa amb més varietat de pubs i restaurants i és l'única que compta amb botigues de records (un parell que venen souvenirs i una en exclusiva de roba teixida amb llana d'Aran).
Dia 9: L'aventura continuarà
Després de més d'una setmana explorant els racons més amagats de la costa occidental irlandesa és moment de tornar a casa i que l'aventura continuï tot explicant-la a través d'aquesta pàgina web.